Αλλέγκρα ήταν το όνομα της «νόθας» κόρης του Λόρδου Βύρωνα (Lord Byron) που υποτίθεται είχε πεθάνει σε ηλικία πέντε ετών.  Ωστόσο, καθώς ο Μίμης Ανδρουλάκης ερευνούσε τις ρίζες των απογόνων των φιλελλήνων εθελοντών στην Επανάσταση του 1821, ανακαλύπτει την Ιταλοαμερικανίδα Μπιάνκα Βιντσέτι,  τραγουδίστρια της όπερας, το ‘παιδί-θαύμα’, που εγκατέλειψε το τραγούδι και αποσύρθηκε μυστηριωδώς στην Ιταλία στα είκοσι εννιά της χρόνια. Στις φλέβες αυτής της μυστικοπαθούς Ιταλοαμερικανίδας κυλάει το αίμα του Μπάυρον μέσω της Αλλέγκρας η οποία, όπως αποκαλύπτεται, όχι μόνο έζησε αλλά κατέληξε και σε άλλη ήπειρο.

Η Αλλέγκρα του Μίμη Ανδρουλάκη δεν είναι ένα μελαγχολικό ανασκάλεμα των περασμένων, αλλά «ένα αναμμένο κάρβουνο που στάχτη πάει να γίνει μα ένας αιφνίδιος άνεμος να σβήσει δεν αφήνει». Αλλέγκρα είναι «ο κωδικός για μια εκ νέου ριζική στη ζωή και την σκέψη της Ευρώπης αλλαγή, αυτή που θα σαρώσει την τετραγωνισμένη τευτονική αυστηρότητα

Mια νέα ‘Φιλική Εταιρεία΄ συστήνεται. Εμπνευστής της, ‘ο Άνθρωπος με τα Μαύρα’. Ιδρυτικά μέλη της, οι απόγονοι των φιλελλήνων του 19ου αιώνα. Η νέα ‘Φιλική Εταιρεία΄ αποτελείται από ‘καταξιωμένους άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, φυλής, έθνους και ιδεολογίας – πλην Ελλήνων- και σε καμμιά περίπτωση δεν θα εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στις ελληνικές υποθέσεις’.

Η Αλλέγκρα δεν είναι ένα συμβατικό μυθιστόρημα, αλλά μια βαθιά έρευνα στο φιλελληνικό κίνημα του 19ου αιώνα.  Επιστέφοντας  πίσω στον Βυρωνικό ρομαντισμό, ο Μίμης Ανδρουλάκης, προσπαθεί να συνδέσει δυο γενιές που τις χωρίζουν διακόσια χρόνια, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο ιδεαλισμό, ένα «νέο νεορομαντικό φιλελληνισμό, τον ευρωπαικό βυρωνισμό της εποχής μας πέρα από τα όρια του Προσκυνητή του Μπάυρον». Πρόκειται αναμφίβολα για έναν ευγενή και  πολύ φιλόδοξο στόχο.

Η Αλλέγκρα είναι γραμμένη με το γνωστό προφορικό ύφος του Μίμη Ανδρουλάκη, ο καταιγισμός όμως και οι συσχετισμοί προσώπων, γεγονότων και πληροφοριών, μειώνει τη δυνατότητα συγκράτησης στοιχείων και απαιτεί την έντονη προσοχή του αναγνώστη. Καθώς δεν πρόκειται για ένα τυπικό μυθιστόρημα, ένα ευρετήριο και βιβλιογραφία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στον αναγνώστη.