Η έξαρση Της Πεταλούδας – Ποιητική συλλογή από τον Αγαθάγγελο Σταυρόπουλο

O Robert Frost περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που νιώθω για την ποίηση. Είναι «αυτό που χάνεται στη μετάφραση». Η σχέση μου μαζί της είναι ασυνεχής και πειραματική. Προσπαθώ να αδειάσω το μυαλό μου από σκέψεις και δοκιμάζω τις επιδράσεις της, αισθητικές και συναισθηματικές.

Η Έξαρση της Πεταλούδας  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός το 2016 είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Αγαθάγγελου Σταυρόπουλου. Τα είκοσι-δύο ποιήματα της συλλογής έχουν  ένα εσωτερικό, ελεύθερο ρυθμό, είναι μια εξωτερίκευση συναισθημάτων, μια συνεχής αναζήτηση με έμφαση σε μικρές στιγμές. Ταυτόχρονα είναι μια αποτύπωση υπαρξιακών ανησυχιών και  προβληματισμών, για την φιλία, τον έρωτα, τη ζωή.

Η φύση είναι ο χώρος της ομορφιάς  και της αλήθειας, ένα ανεξάντλητο πεδίο προς εξερεύνηση. Μέσω της φύσης και της εξερεύνησης ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του, εξελίσσεται. Τα πάντα αποτελούν δυνάμει ερεθίσματα, κάθε ταξίδι, κάθε περιήγηση, κάθε πόλη, κάθε αίσθηση, αφήνουν το αποτύπωμα τους, γίνονται ένα κράμα εμπειριών και συναισθημάτων, σχεδόν καθοδηγούν την παρουσία  και το προορισμό του ατόμου στη ζωή.

Στην πόλη με την λίμνη, το νησί

Έφτασα να γίνω αυτό που πιο πολύ φοβόμουν

Τα συναισθήματα εναλλάσσονται όπως οι εποχές στην φύση. Η απλότητα και η ομορφιά της φύσης αντιστοιχούν στη χαρά, στην αισιοδοξία,  στη μελαγχολία, στη ορμή  για τoν έρωτα και τη φιλία.   Η επίδραση τους είναι καταλυτική, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ζωής και της δημιουργίας.

Η δυστυχία είναι στον άνθρωπο

Η ευτυχία, είναι, ο άνθρωπος.

Ο κόσμος γίνεται ένα χρώμα γεμάτος με  αποχρώσεις, αντανακλάσεις και ξεθωριάσματα, όπως μια πεταλούδα όταν απλώνει τα φτερά της. Φυσικά και αβίαστα, όπως η ποίηση του Αγαθάγγελου Σταυρόπουλου.

Τον ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκε την ποιητική του συλλογή.