Το Τέλος Του Κόσμου Σε Αγγλικό Κήπο από τη Σώτη Τριαντάφυλλου

Καμιά φορά οι άνθρωποι γίνονται αυτό για το οποίο συκοφαντούνται.”

Σώτη Τριαντάφυλλου

 

H Σώτη Τριαντάφυλλου είναι πολυσχιδής, τολμηρή και διεισδυτική συγγραφέας και έχει την τάση να μην επαναλαμβάνεται θεματικά. Κάθε βιβλίο της είναι ξεχωριστό και μας εκπλήσσει ευχάριστα. Είναι επίσης μια από τους ελάχιστους  πεζογράφους σήμερα που συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, όχι μόνο με τα βιβλία της, αλλά και με άρθρα πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης.

Το πρόσφατο  βιβλίο της, Το Τέλος Του Κόσμου Σε Αγγλικό Κήπο, ένα πρωτότυπο και περιπετειώδες αφήγημα στην Αγγλία του δεκάτου εβδόμου αιώνα,  είναι επίσης ξεχωριστό. Και διαβάζεται απνευστί χάρη στον γοητευτικό τρόπο αφήγησης.

Ο δέκατος έβδομος αιώνας ήταν μια ταραχώδης περίοδος για την Αγγλία. Το 1625 ανέβηκε στο θρόνο ο Τσαρλς ο πρώτος που συνεχώς εμπλεκόταν σε δαπανηρούς πολέμους και δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα για το τι και που ξόδευε.  Κάποια στιγμή οι βουλευτές, από την πλευρά των καθολικών απηυδισμένοι  από τους πολέμους και τις σπάταλες,  αντιτάχθηκαν στον Τσαρλς που διέταξε να συλλάβουν πέντε από τα μέλη του κοινοβουλίου που διαμαρτύρονταν. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.  Το 1642  ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου, ‘Ολιβερ Κρόμγουελ, δημιούργησε τη Νέα Πρότυπη  στρατιά και μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου νίκησε το στρατό του βασιλιά, που διέφυγε στη Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι όμως, που δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα τον Τσαρλς, τον παρέδωσαν στον Κρόμγουελ που αρχικά τον φυλάκισε, και τελικά τον αποκεφάλισε, το 1649.

Λαμβάνοντας τον τίτλο του Προστάτη του Λόρδου, ο Κρόμγουελ κυβέρνησε την Αγγλία από το 1653 έως το 1659. Ουσιαστικά ήταν μια δικτατορία και οι αυστηρές, πουριτανικές πολιτικές του Κρόμγουελ δεν ήταν δημοφιλείς. Το 1650 απαγορεύτηκαν ακόμη και τα Χριστούγεννα.   Ο Κρόμγουελ πέθανε το 1658, αλλά ο γιος του,  Ρίτσαρντ, που τον διαδέχθηκε δεν είχε την υποστήριξη του Πρότυπου Στρατού. Ο Τσαρλς ο δεύτερος (γιος του πρώτου) που κρυβόταν στην Γαλλία, έγραψε στο κοινοβούλιο ότι θα αποκαταστήσει την εξουσία του, αν του επιστραφεί ο θρόνος. Το κοινοβούλιο συμφώνησε και έτσι αποκατέστησε η Βασιλεία στην Αγγλία, με αυξημένη όπως την εξουσία του κοινοβουλίου (Reformation).

Eν τω μεταξύ το 1665 ξέσπασε επιδημία πανούκλας. Ήταν η μεγαλύτερη και η τελευταία επιδημία που χτύπησε τη Αγγλία και αφάνισε περίπου το 20% περίπου του πληθυσμού του Λονδίνου. Και αυτή δεν ήταν η μόνη συμφορά. Τη νύχτα της 2ης Σεπτεμβρίου 1666, μια μικρή πυρκαγιά σε ένα φούρνο στο Πούτιγκ λειν εξαπλώθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το Λονδίνο. Παρόλο που μόνο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, κάηκαν πάνω από δεκατρείς χιλιάδες σπίτια, εκκλησίες, καταστήματα και γέφυρες.  Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πόλη έγινε πολύ καθαρότερη και η πανούκλα δεν επέστρεψε ποτέ. Και το Λονδίνο ανοικοδομήθηκε αυτή τη φορά με τούβλα και πέτρα, αντί για ξύλο.

Αυτό ειναι το ιστορικό περίγραμμα της ιστορίας που διηγείται, μέσω του Βενέδικτου Σίλκοξ,  η Σώτη Τριαντάφυλλου. Και αυτός με τη σειρά του αφηγείται την ιστορία του φίλου του Λούσιους Πρέσκοτ, ράφτη και στρατιώτη στο στρατό του Κρόμγουελ στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο.

Μέσω της ζωής και των περιπετειών των πρωταγωνιστών της ιστορίας, η Σώτη Τριαντάφυλλου περιγράφει αυτή τη σημαντική περίοδο της αγγλικής ιστορίας  με τρόπο απλό και άμεσο. Στο γράψιμο της διακρίνεται μια ουδετερότητα και μια αποστασιοποίηση από τις δραματικές πολιτικές και  θρησκευτικές συγκρούσεις που διαδραματίζονται, που δεν οφείλονται μόνο στην απόσταση του χρόνου, αλλά και στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του αφηγητή της ιστορίας, Βενέδικτο Σίλκοξ.  Είναι μια ανθρώπινη ιστορία, συνεκτικά και έξυπνα δεμένη, χωρίς δραματικές ή συναισθηματικές εξάρσεις.

Ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό βιβλίο από μια σπουδαία συγγραφέα.