Με το κρασί έχω μια μακρόχρονη – πλην όμως, με μακρά διαστήματα αποχής – σχέση. Κάποιες αμυδρές αναμνήσεις μου φτάνουν σε μια μακρινή για πολλούς εποχή όταν στο χωριό στο οποίο μεγάλωσα, στην Φθιώτιδα, οι τρυγητάδες πάταγαν τα σταφύλια μέσα σε μεγάλους ξύλινους κάδους με γυμνά πόδια. Η μουσταλευριά ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκίσματα, μπορούσα να φάω απίστευτες ποσότητες.

Όμως, τα επόμενα χρόνια τα αμπέλια αντικαταστάθηκαν από ελιές και φιστικιές. Κάποιοι, ελάχιστοι, συνέχισαν να παράγουν κρασί – για δική τους χρήση κυρίως. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια αναγέννηση στην περιοχή. Κάποιοι νέοι καλλιεργητές με γνώση και μεράκι και ακολουθώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής έχουν καταφέρει να παράγουν αξιόλογα κρασιά.

Ήταν αργότερα στην Αθήνα, εκείνη την δια-ταραγμένη και “κιτς” δεκαετία του 1980, σε μια εποχή που ακόμα βασίλευε το φτηνό χύμα κρασί, που έμαθα περισσότερα.  Δοκίμασα, διάβασα για το κρασί, μέχρι που ξεκίνησα να συλλέγω. Όμως, η ζωή και η ανήσυχη προσωπικότητα μου με πήγε αλλού, το κρασί μπήκε στο περιθώριο – για λίγο.

Το ενδιαφέρον πρόσφατα αναγεννήθηκε. Η Ιταλία, που ζω τα τελευταία δύο χρόνια σίγουρα βοήθησε. Αυτά τα χρόνια ταξίδεψα, δοκίμασα, διάβασα, ξόδεψα χρόνο σε διάφορες Apoteke, ξαναβρήκα το ενδιαφέρον μου, ενθουσιάστηκα.

Στο τελευταίο ταξίδι μου στην βόρειο-ανατολική Ιταλία, στα σύνορα με την Σλοβενία και την Αυστρία, επισκέφτηκα το βασίλειο του Collio, στην Friulian περιοχή των αμπελώνων. Εκεί στην καρδιά του Collio βρίσκονται οι αμπελώνες Marco Felluga και Russiz Superiore της οικογένειας Felluga.

Φθινοπωρινά χρώματα στους αμπελώνες Russiz Superiore

Ο μεγάλος πόλεμος μόλις είχε τελειώσει όταν ο Giovannι Felluga έφτασε με την οικογένεια του στο Grado και στη συνέχεια στο Friuli. Ο δεύτερος γιος του, Marco ερωτεύτηκε την περιοχή και αποφάσισε ότι θέλει να ζήσει στο Collio και να ασχοληθεί με το κρασί.

Η Collio είναι μια πανέμορφη και ιδιαίτερη περιοχή. Καλύπτεται από βουνά, ποτάμια και λόφους. Το κλίμα είναι ήπιο, χάρη στην εγγύτητα της Αδριατικής θάλασσας (30 χλμ) και την προστασία των Julian Alps, με ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και εύκρατα καλοκαίρια. Το έδαφος είναι πλούσιο σε ασβέστιο και ιζηματογενή πετρώματα ψαμμίτη. Είναι το ιδανικό μέρος για αμπελώνες και εδώ καλλιεργείται η ποικιλία του Collio DOC (denominazione di origine controllata). Το κρασί του Marco Felluga ήταν το πρώτο που αναγνωρίστηκε με τον τίτλο DOC το 1964. Η διεύθυνση της οινοποιίας έχει τώρα περάσει στα χέρια του γιού του Roberto.

To Κελλάρι. Russiz Superiore, Marco Felluga estate

Αυτά για την ιστορία. Εμείς περάσαμε μια υπέροχη μέρα. Η Μartina μας παρουσίασε την ιστορία του αμπελώνα, και της οινοποιίας, την θέση των κρασιών στην ιταλική και διεθνή αγορά και την στρατηγική τους για το μέλλον. Γνωρίσαμε τον Roberto Felluga και τον αγρονόμο των αμπελώνων Russiz Superiore και δοκιμάσαμε υπέροχα κρασιά. Ενθουσιάστηκα με το Collio Bianco Molamatta (2007), ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό κρασί της περιοχής Collio DOC και ένα από τα καλύτερα λευκά που έχω δοκιμάσει. Περιττό βέβαια να πω, ότι πήραμε και για το σπίτι.

Wine tasting room. Marco Felluga estate

Αυτό που επίσης μας εντυπωσίασε ήταν το marketing και το concept πίσω από κάθε ετικέτα Marco Felluga. Φύγαμε ενθουσιασμένοι, φορτωμένοι με μπουκάλια κρασί, βιβλία και κάθε λογής έντυπα, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την περιοχή και τα κρασιά τους.

H ετικέτα (label) των κρασιών Russiz Sureriore

Τελειωνω λέγοντας ότι κι εγώ ερωτεύτηκα την περιοχή. Θα μπορούσα – ίσως – να ζήσω κάπου εκεί ανάμεσα στους αμπελώνες του Friuli.